In een onderbreking van het schrijven van Der Ring Des Nibelungen schreef Wagner, al dan niet als tijdverdrijf, een kleine opera over een Britse sage voor een minimale cast. Hij had niet kunnen bedenken dat deze opera de muziekgeschiedenis voor altijd zou veranderen. Zodanig zelfs dat hij de gevolgen van zijn eigen werk de rest van zijn leven fanatiek heeft afgewezen. Die opera was Tristan und Isolde.
Read MoreHoewel de kunstmuziek een eeuwenlange bakermat is geweest van schijnbaar onstuitbare vernieuwingen, kwam er aan het eind van de twintigste eeuw een einde aan deze ongeremde vooruitgang. De ideeën waren op. Alles was al gedaan. Langzaam maakte de cultuur de omslag naar het postmodernisme. Componisten begonnen zich historische modellen toe te eigenen als fundament om hun eigen werk op te grondvesten en de geschiedenis werd de vijver waarin naar hartenlust werd gevist naar inspiratie. Dit maakte de weg vrij voor het grootste creatieve instrument van het postmodernisme: plagiaat.
Read MoreMuziek is iets wat de mens onderscheidt van de dieren. De menselijke gave om emotie over te brengen door middel van toonhoogte en timbre zorgt ervoor dat muziek inherent is aan de menselijkheid. Maar is de mens ook inherent aan muziek? Of kan zij ook zonder?
Read MoreMuziek is belangrijk. Niet alleen persoonlijk, maar ook zakelijk is het iets waar je eigenlijk niet omheen kan. Het is overal aanwezig. Het communiceert met haar toehoorders. En dat doet het zo efficiënt en zo onopvallend dat je als bedrijf een stuk contact met je klanten kan missen als je hier geen rekening mee houdt. In het ergste geval zou je je achterban er zelfs mee kunnen afstoten. Hoe kan het toch dat muziek hierin zo efficiënt is?
Read MoreRusland is moeilijk. Het is Europa, maar niet echt Europa. Het is een land dat moeilijk te plaatsen is binnen het internationale verhaal van de Europese geschiedenis. Want hoort het er nou in, of valt het erbuiten?
Read More“Zou het kunnen zijn dat je beste werk niet jouw verhaal vertelt, maar dat van een ander?”
Dat vroeg Sting zich af in zijn TED-talk voor de promotie van zijn album The Last Ship. Je verwacht het misschien niet, maar de grote Sting had begin de jaren 2000 zowaar last van een writer’s block.
Read MoreEen tijdje terug was ik voor het eerst in mijn leven bij de Nationale Opera, voor een uitvoering van Claude Debussy’s Pelléas et Mélisande. Hoewel ik mezelf altijd wel als een tikkeltje elitair heb gezien, moet ik bekennen dat de entourage me wat overweldigde. Ik voelde me een klein olifantje in een enorme porseleinkast.
Read MoreHet is een opvallend hoofdstuk uit het leven van Johannes Verhulst: de Nederlandse Première van Bruckners derde symfonie onder zijn regie. Waarom kreeg hij dan toch het stokje in handen gedrukt?
Read MoreBeethovens vierde symfonie is wellicht een van zijn meest ondergesneeuwde werken. Drie jaar na misschien wel de meest revolutionaire symfonie van de romantiek had Beethoven alles te bewijzen.
Read MoreAfgelopen dodenherdenking was ik bij een uitvoering van Berlioz’ Grande Messe des Morts in het concertgebouw onder leiding van Antonio Pappano. De overweldigend massale bezetting van dit requiem was bijna wat Berlioz voor ogen had. Bijna.
Read More